Ahdistaako keskustelu vaatteiden ekologisuudesta?

 
Eukalyptus plantaasi

Eukalyptus plantaasi

Keskustelu vaatteiden ekologisuudesta aiheuttaa monissa syvää ahdistusta, koska välillä tuntuu siltä, että teet niin tai näin niin teet aina väärinpäin. Tunnistan sen itsessänikin. Aina on se kolikon kääntöpuoli. Monet ihmiset eivät muuta kulutustottumuksiaan, koska he kokevat että eivät kuitenkaan voi tietää mistä se vaate tulee ja miten se on tehty, ellei yrityksellä ole sertifikaatit kunnossa. Ja sertifikaatit ovat omalla tavalla hepreaa ellei niihin perehdy. Jos haluaa oikeasti olla 100% ekologinen ja eettinen kuluttaja niin ainoa vaihtoehto on ostaa kierrätettyjä vaatteita. Uuden tuottaminen on aina haitallisempaa, vaikka se olisi vastuullisesti tehty. Itse en usko, että ihmiset ostavat eko-vaatteita jos sen keskustelun päällä roikkuu aina se tumma syyllistävä pilvi. Vaatteiden ja pukeutumisen tulisi olla hauskaa ja mieltä ylentävää! Eikä se, että vain ahdistuu ja menee nurkkaan itkemään maapallon tuhoa auta ketään. Ei menetetä toivoa! Järkätään mielummin bileet! Tuodaan sinne makeita vaatteita, jotka ovat vastuullisesti tehty! Vaateteollisuuden jatkuvalla kurjuuden alleviivaamisella karkoitetaan ihmisiä entisestään. Suurin osa ihmisistä eivät jaksa kantaa sellaista taakkaa omassa arjessaan. Iloitaan siitä, että meillä on aina kyky ja mahdollisuus valita ensi kerralla se parempi vaihtoehto! Jos ostaa esim. kierrätysnahasta tehdyn tuotteen, on se parempi, kuin sen uuden nahkatuotteen ostaminen. Pieni valinta, mutta valtava ekologinen ja eettinen vaikutus kokonaiskuvassa. 

Kuva, www.wearethought.com

Kuva, www.wearethought.com

Uudet materiaali-innovaatiot muodin alalla ovat tärkeitä, jotta saadaan vähennettyä polyesterin ja puuvillan käyttöä, mitkä ovat tällä hetkellä ne käytetyimmät raaka-aineet vaatealalla. Polyesteriä tuotetaan öljystä ja puuvillaa viljellään alueilla, joissa on muutenkin makeasta vedestä puutetta. T-paidan ja yksien farkkujen valmistamiseen tarvitaan 20 000 litraa (!!) vettä ja kaikki haitalliset torjunta-aineet vahingoittavat sekä koko alueen ekosysteemiä että sen viljelijöitä. Esim. 99% puuvillasta viljellään käyttämällä torjunta-aineita, jotka rehevöittävät lähivesistöjä. Vesi muuttuu hapettomaksi niin, että kalat ja muut pieneliöt kärsivät eniten. 

Kuva : www.theguardian.com

Kuva : www.theguardian.com

Vuodesta 1995 eteenpäin noin 300 000 intialaista puuvillan viljelijää on tehnyt itsemurhan. GM-puuvillan aiheuttama hintakilpailu on laskenut työntekijöiden palkkoja niin alas, että heillä ei ole enää varaa elättää perheitään. 

www.theguardian.com

www.theguardian.com

Kuva: theguardian.com

Kuva: theguardian.com

Luomupuuvillaan siirtyminen on huikeasti parempi vaihtoehto torjunta-aineita ajatellen! Minua kuitenkin kiinnosti vielä eroavaisuudet vedenkulutuksessa tavallisen puuvillan ja luomupuuvillan välillä. Löysin puolueettomalta sivustolta  http://aboutorganiccotton.org/faq/ seuraavanlaista tietoa:

"Results of a recent Life Cycle Assessment of organic cotton reveal that water consumption of organic cotton is 91% lower than that of conventional cotton (182m3/1000kg fiber as opposed to 2,120m3 ) . This is because organic cotton receives relatively little irrigation, relying predominantly on natural rainfall. Organic cotton can also be a more efficient user of water since farmers focus on building higher levels of organic matter in their soils. Research shows that soils with high organic content can hold up to 30% more water.”

https://www.wearethought.com/blog/2015/09/23/the-lowdown-on-organic-cotton/

https://www.wearethought.com/blog/2015/09/23/the-lowdown-on-organic-cotton/

Myönnän, että itsekin käytän niin polyesteriä kuin puuvillaakin, eikä tarkoitus ole leikkiä tekopyhää. Toivon Instyleoutin olevan jatkossakin asiakkailleni se helpoin tapa löytää upeita ekovaatteita, ja toivon sitä myös itseäni ajatellen! Haluan vielä mennä sinne lähteelle, missä ne vaatteet valmistetaan, jotta pystyn oikeasti karsimaan kaikki välikädet ja tuomaan ekovaatteita Suomeen myyntiin niin edukkaasti kuin mahdollista. Haaveilen siitä, että tuntisin ne ihmiset ja niiden perheet, jotka valmistavat Instyleoutin vaattet. Haluaisin luoda mahdollisimman pitkän positiivisen tapahtumaketjun omalla alallani, ensimmäisestä askeleesta alkaen.

1. Hyvin kestävät ekologiset kuidut-> 

2. Vastuullinen tuotantoprosessi ja kauniita vaatteita-> 

3. Uusia hyvin palkattuja työpaikkoja köyhiin maihin-> 

4. Onnellisia vastuullisesti kuluttavia asiakkaita stailauksessa -> 

5. Erittäin onnellinen stailisti! 

Berliini boho- lookki. 

Berliini boho- lookki. 

Paljastuksena voin kertoa vielä tapahtumaketjun viimeisen linkin. Haluaisin antaa 10% Instyleoutin voitoista kiertoon ostamalla suomalaisten pienyrittäjien lahjakortteja ja antamalla niitä eteenpäin sellaisille ihmisille, jotka kaipaavat elämään jotain arjen piristystä. Siinä vaiheessa, kun yritys pyörii kunnolla tulen toteuttamaan nämä asiat! 

Mielenkiintoisista materiaaleita nostaisin esiin vielä pari, ensimmäisenä Qmilk. https://www.qmilkfiber.eu/

Olin aivan äimänkäkenä, kun istuin Berliinissä eettisen messun luennolla kuuntelemassa yrityksestä, joka valmistaa silkinomaista kangasta maailman hukkaMAIDOSTA! Materiaali on ominaisuuksiltaan hengittävää, erittäin kestävää ja imee kosteutta. Sitä voi valmistaa nopeasti, se vaatii ainoastaan pari litraa vettä kiloa kohden ja koska sitä ei käsitellä kemikaaleilla, se myös maatuu erittäin nopeasti!

file-20170619-12412-ihxeqe.jpg
Kuva: https://www.qmilkfiber.eu/

Kuva: https://www.qmilkfiber.eu/

”QMILK is a patented, specially designed spinning process. As water – and energy-efficient, zero – waste – is this procedure process very sustainable. QMILK fibers are made of 100% renewable Raw materials and non-food milk.

This milk is not suitable for food use and is expensively disposed so far as unused secondary waste. This amounts to about 2 million tones anually in Germany alone. The Green Tec Awards were awarded in 2015.”

Nerokasta! Meinaan tutustua kyseiseen materiaaliin vielä tarkemmin jatkossa. Lähtökohtaisesti vastustan karjataloutta ja maidon hypettämistä, mutta silloin kun se ongelma jo olemassa on ainoastaan positiivista jos joku ottaa kopin ja luo jonkun positiivisen ratkaisun siihenkin kokonaisuuteen.

Toinen materiaali, jota löytyy myös Instyleoutin varastosta on lyocell, Tencel- brändin alla. https://www.tencel.com/ 

lyocell (1).jpg

Tämä puusta valmistettu materiaali on aivan huikea ja poikkeaa muista selluloosasta valmistetuista materiaaleista eniten läpinäkyvän ekologisen ja eettisen tuotannon takia. Toisin kuin esim. puuvilla, puut kasvavat myös karuilla alueilla, eivätkä ne näin ollen vie ruuan viljelyyn soveltuvia alueita. Tencel valmistetaan eukalyptus puusta, joka kasvaa nopeasti ilman torjunta-aineita ja vaatii erittäin vähän vettä. Puiden istuttaminen on jo itsessään erittäin hyödyllistä, sillä koko kasvun aikana ne sitovat itseensä ilmasta hiilidioksidia ja epäpuhtauksia. Muistan lukeneeni, että puun kasvu puhdistaa ilmaa yhtä paljon suhteessa siihen miten paljon tuotteen valmistaminen saastuttaa (siihen ei lasketa mukaan halpaa, myrkyillä valmistettua viskoosia.) 

Eli tencel on ympäristön kannalta plus, miinus, nolla!

tencel-process-forest-to-end-product.jpg

 

”TENCEL™ Lyocell fibers

TENCEL™ branded Lyocell fibers are known for their natural comfort and environmentally responsible closed loop production process. They deliver quality, performance and versatility. Unique physical properties lead to their high tenacity profile, efficient moisture management and gentleness to skin.”

 

grafik_kreislauf_E (1).png

 

Tencelin valmistuksessa ei käytetä lainkaan myrkyllisiä liuotinaineita. Closed loop- tuotanto tarkoittaa sitä, että samat liuotinaineet kerätään ja voidaan hyödyntää uudelleen ja uudelleen. Tencel käsitellään myös niin, että se ei tavallisen viskoosin tapaan rypisty. Useita muita materiaaleja joudutaan valkaista, mutta koska puun väri on valmiiksi vaalea säästytään siltäkin myrkyltä. Tenceliä on helppoa ja kustannustehokasta värjätä sen loistavan imukykynsä takia. Tencel on myös kestävä ja villan tapaan antibakeerinen ja sopii loistavasti urheiluvaatteisiin korvaamaan keinokuiduista valmistettuja vaatteita. Tencelistä voi valmistaa erittäin monipuolisesti vaatteita, se on herkkäihoisille todella miellyttävä ja laskeutuu upeasti.

Ja vielä lopuksi, tencel maatuu vain noin kuudessa viikossa. 

Olen täysin myyty! Mites sinä?

www.wearethought.com

www.wearethought.com

Tulen varmasti jatkossa kirjoittamaan muistakin hyvistä ekologisista materiaaleista. Mutta eiköhän tässä ollut tarpeeksi sulateltavaa tässä kohtaa. 

 

Jos kaipaatte hyviä ekomerkkejä, josta tilata niin tiedän itse ainakin seuraavat:

 

www.wearethought.com 

Kyseistä merkkiä löytyy myös edukkaasti Instyleoutin tilasta.

https://komodo.online/collections/womenswear

www.peopletree.co.uk

 https://www.skunkfunk.com/en/ Skunkfunkilta tulen tulevaisuudessa tilaamaan vaatteita!

 

Toivottavasti teillä heräsi tästä jotain ajatuksia!

Ihanaa sunnuntai-iltaa,

- Anni