4 ajatusta talvitakin ostajalle

Mitä asioita kannattaa miettiä, ennen kuin lähtee ostamaan uutta talvitakkia?

Takkisi on pitkään ainoa asia (housujen lisäksi) mitä sinusta näkyy, kun muut vaatteet jäävät piiloon. Talvella on helppoa olla tyylikäs tai toisaalta tyylitön riippuen siitä missä takissa kuljet.

Talvitakki on monesti myös vaatekaappisi suurin investointi. On turha ostaa kallista takkia viemään tilaa kaapistasi, jos sille ei olekaan käyttöä syystä tai toisesta.

Lisäksi, talvitakilla on vaatteistasi se kaikista tärkein tehtävä- pitää sinut lämpimänä. Mikään ei ole niin inhottavaa, kuin seistä bussipysäkillä aivan jäässä, koska takkisi ei lämmitä. (Oi, kultaiset teinivuodet!)

Mitä kannattaa miettiä, ennen kuin lähdet ostamaan talvitakkia?

1. Ole realistinen- mitä tulee käytettyä?

Elätkö kiireistä työntäyteistä elämää ja olisi hyvä näyttää edustavalta joka päivä? Vai rakennatko päivät pitkät lumiukkoja lastesi kanssa pihalla? Näihin tilanteisiin tarvitsee luonnollisestikin täysin erilaiset takit. Jos menee kauppoihin vaan fiilistelemään ja sovittelemaan kaikkea voi vahingossa rakastua sellaiseen takkiin, mikä ei sovikaan sinun elämääsi juuri nyt. Siinä tilanteessa saatat myydä itse itsellesi sen takin tunneperäisistä syistä, jos et ole valmiiksi määritellyt millaista takkia oikeasti tarvitset. On siis hyvä miettiä valmiiksi, että tuleeko esim. kolmen lapsen äitinä koskaan käytettyä pörröistä karvatakkia? Jos tulee, niin hienoa! Jos ei- niin jätä se suosiolla kauppaan, vaikka ihana onkin.

2. Katso mitä sinulla on valmiiksi kaapissa

Oletko koskaan ostanut samanlaisia vaatteita, kuin mitä kaapistasi jo löytyy? Jos on kierrellyt kauppoja pitkään turhautuneen, sitä monesti päätyy siihen “tuttuun ja turvalliseen” vaihtoehtoon. Kannattaa siis katsoa se oma kaappi läpi, ennen kuin lähdet ostoksille. Onko siellä pelkästään toppa- ja urheilutakkeja? Ehkä tuolloin voisit ostaa siistin villakangastakin? Ensimmäinen villakangastakki kannattaa olla väriltään neutraali, kuten musta, harmaa, tummansininen tai jopa beige. Tähän takkiin voi sitten turvautua aina riippumatta siitä, mitä värejä sinulla on muuten päällä. Pitkä oranssi juhlamekko voi olla aika härskin näköinen vaaleanpunaisen villakangastakin kanssa- tai tosi makee hyvällä tuurilla! Mutta neutraalit toimivat kuitenkin aina.

Mikäli kaapistasi löytyy jo neutraali luottotakki, haluat ehkä jotain persoonallisempaa?

Vai kaipaatko lyhyttä/pitkää vaihtoehtoa sen ensimmäisen takin rinnalle? Ehkä olet huomannut, että sinulla on liuta pitkiä neuleita, jotka haluat piiloon takilla? Mikä on se Sinun suurin tarve?

Kannattaa muistaa, että samaan tilanteeseen ostetut takit kilpailevat aina keskenään, joten ole tarkkana kuinka monta takkia mahtuu siihen rotaatioon.

3. Määrittele omat arvot ja budjetti

Aina kun ostamme jotain, tuemme suoraan sitä yritystä ja sen toimintaa. Kannattaa siis miettiä, kuinka paljon tai vähän on valmis maksamaan talvitakista (tai oikeastaan mistä vaan vaatteesta.) Emme valitettavasti voida tietää jokaisen yksittäisen tuotteen valmistusprosessia (ellei yrityksen toiminta ole täysin läpinäkyvää). Mutta sen voi sanoa varmuudella, että 50€ maksavasta talvitakista kärsivät sen tuotteen valmistajat ja todennäköisesti myös koko maapallo. Jokainen tekee silti ne omat valinnat, joten on tärkeää, että ne päätökset ovat tietoisia; hinta/laatu/ekologisuus/eettisyys. Mitä näistä priorisoit korkeimmalle? Mietinnän jälkeen on ehkä helpompaa ostaa se eko/eettinen takki ja maksaa siitä vähän enemmän, kuin silloin jos ajatus on vaan se, että kaikki on liian kallista.

Suosittelen kaikkia tutustumaan kierrätettyjen takkien valikoimaan. Useimmiten esim. kierrätyskeskuksesta löytyy upeita, todella laadukkaita vintage villakangastakkeja naurettavan edulliseen hintaan! Jos löydät laadukkaan takin, jossa on esim. liian leveät hihat tai olkapäät, voit viedä sen ompelijalle. Pienillä korjauksilla saat itsellesi täydellisesti istuvan takin, todennäköisesti vielä edullisemmin, kuin mitä maksaisit uudesta keinokuituisesta takista perus vaateliikkeessä.

edited.jpg

4. Materiaali

Pukeuduin nuorempana takkeihin, jotka olivat suunnilleen 70% polyesteriä ja 30% villaa. Ihmettelin aina miksi olen niin jäässä, vaikka vaatekerroksia oli useita. Vastaus on yksinkertainen; polyester ei pidä lämpöä villakangastakeissa.

Talvitakissa- älä tingi materiaalista. Katso materiaalilappu joka kerta. Takissa tulee olla vähintään 60% villaa, jotta se lämmittäisi. Mitä enemmän villaa, sitä parempi. Pieni prosentti keinokuitua, kuten esim polyamidiä pitää takin paremmin muodossaan, joten sitä ei kannata säikähtää. Laadukkaat villakangastakit eivät myöskään nyppyynny, eikä niitä tarvitse pesettää, koska villa puhdistaa itse itsensä. 

Toppa- ja urheilutakeissa käytetään paljon teknisiä keinokuitumateriaaleja, jotka ovat tiiviitä ja pitävät näin ollen lämpöä paremmin, kuin keinokuidut villakangastakeissa. Joten niilläkin on paikkansa. Untuva on kuitenkin huomattavasti lämpimämpi täyte, kuin esim. polyester vanu. Paukkupakkasilla huomaa selkeästi eron. Voit halutessasi tiedustella yritykseltä mistä heidän untuva tulee, jotta se on varmasti eettisesti kerättyä.

Toivottavasti näistä ajatuksista oli teille hyötyä. Ei muuta kuin metsästämään sitä oikeaa talvitakkia juuri Sinulle!

-Instyleout/Anni